Hyaluronzuur

Waarom behandelingen met hyaluronzuur de toekomst zijn binnen domein cosmetische esthetiek.

Bekend is dat vanaf midden 20 de celvernieuwing vertraagt en het hyaluronzuur in de huid daalt.
De huid verliest dus vocht en het bindweefsel wordt zwakker. De productie van het collageen en elastine vermindert, waardoor de huid verslapt en het volume en de elasticiteit afnemen.
Ook de opname van zuurstof door de cellen vermindert. Dit alles leidt tot vorming van rimpels.
Andere factoren zoals voeding, zon, stress, zwaartekracht, alcohol, roken, genen, het gebruik van zonnebanken en medicijnen spelen hierbij ook een rol.

Het anti-aging behandelingsaanbod loopt uiteen van peelings tot natuurlijke behandelingen waarbij gebruikt wordt gemaakt van huideigen stoffen om rimpels te voorkomen of te verminderen.
Een van die stoffen is hyaluronzuur.

Een stukje scheikunde

Hyaluronzuur, ook bekend als hyaluronaat of hyaluronan, komt van het Griekse woord voor glas: hyalos.
In het glasvocht van je oog zit een hoog gehalte aan uronzaat. Het glasvocht of glasachtig lichaam is de gelei dat het grootste gedeelte van je oog opvult, dit bevindt zich net achter je ooglens, Hyaluronzuur is een polysaccharide (suiker) en bestaat uit twee suikers: acetylglucosamine en glucoronic acid.
Het is een van de GAG’s
( glycosamineglycanen) en een natuurlijke vochtspons en het komt overeen met de mucopolysacchariden (meervoudige suikers).
Het heeft een sterk hygroscopische werking.
De GAG’s worden gebonden aan eiwitten en vormen daarmee veel grotere proteglycanen.
Dit zijn moleculen in de extracellulaire matrix van ons bindweefsel, epitheel- en zenuwweefsel.
Waar hyaluronzuur bekend om staat, is de binding met grote hoeveelheden water. Zo bestaat het glasvocht uit 98% water dat aan 2% hylaron gebonden is. Proteglycanen komen van nature voor in het gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof en door de binding met water werken deze moleculen als schokdempers tussen de gewrichten.
In de orthopedische geneeskunde wordt bij mensen met atrose daarom regelmatig geïnjecteerd met hyaluronzuur.

De huid

De vochtbinder hyaluronzuur is dus een huideigen stof die bijna overal in het lichaam voorkomt. De jonge huid heeft er het hoogste percentage van 65% hyaluronzuur.
Door het vasthouden van al dat vocht ziet de huid er dik, vol en egaal uit. Denk aan baby’s en kleine kinderen met hun ronde gezichtjes, zij hebben een hoog gehalte aan hyaluronzuur in de huid.
Naarmate je  ouder wordt, daalt het aanwezige hyaluronzuurgehalte. Op de leeftijd van 40 jaar, kan dit al met 50% zijn afgenomen.
De fibroblasten, verantwoordelijk voor de structuur in de lederhuid, produceren hyaluronzuur, elastine en collagene vezels.
Vrije radicalen houden van suikers en dus ook van hyaluronzuur.
Zij brengen schade toe en daardoor treedt de huidveroudering in werking. De huid wordt vochtarmer, verliest haar elasticiteit en volume en fijne lijntjes en rimpels ontstaan.

Birgit Muylle werkt bij elke behandeling met NCTF – een serum met hoge concentratie zuiver hyaluronzuur:

Studies van de Laboratoires Filorga
72 % minder zichtbare diepe rimpels en fijne rimpels
103% stevigere structuur huid
132% meer hydratatie
144% eclat verbetering of frissere look

Production Skin Perfusion bevatten allemaal NCTF.
* NCTF: new cellular treatment factor met hyaluronzuur, vitamines, aminozuren, co-enzymen, nucleïnezuren, mineralen en anti-oxidant.

Studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4396578/